NASTAVITEV JADER

JEANNEAU ZASTOPSTVO ZA SLOVENIJO
23.01.2018
S.O.S. PARTY WEEKEND
14.02.2018

PREDAVANJE V 3 DELIH

DATUM:  marec, april 2018

Radi jadrate in želite spoznati  umetnost optimalne nastavitve jader? Pripravili smo sklop 3 zanimivih predavanj na to temo. Termini bodo znani v kratkem.

Velik del jadranja je odvisen od pravilne nastavitve jader na vaši jadrnici. Sploh, če se ukvarjate z regatnim jadranje, je pravilna nastavitve oziroma trimanje jader pogosto ključna prednost tistih, ki na koncu prevzamejo pokale.

Za koliko je potrebno premakniti drsnik sprednjega jadra, da bo jadranje optimalno? Koliko mora biti zategnjena zadnja prepona? Na predavanju o nastavitvi jader boste dobili odgovor na vsa ključna vprašanja, ki vam bodo omogočili, da boste z vašo jadrnico jadrali še hitreje in še bolj optimalno.

Predavanje poteka v treh delih, vsako obravnava svoje področje:

  • 1. del: Nastavitve sprednjega jadra
  • 2. del: Nastavitev glavnega jadra
  • 3. del: Nastavitve spinnakereja in genakerja

Predavanje ja namenjeno vsem jadralcem, ne glede na to, ali se z jadranjem ukvarjajo profesonalno ali ljubiteljsko. Teme so obravnavane celostno, tako, da so razumljive tudi tistim, ki imajo manj predznanja glede delovanja in nastavitve jader. Predavanje zajema celoten koncept delovanja jader, od njihove aerodinamike, pritiska v privetrini in zavetrini, Bernoullijev efekt,… Opozorili bomo na najpogostejše napake trimerjev jader ter se posvetili ključnim podrobnostim, ko so nastavitve drsnika, prepone in dvižnice jadra.

Za celostno razumevanje delovanja jader predlagamo, da se udeležite vseh treh predavanj, lahko pa se odločite samo za posamezno predavanje. Prvo predavanje je namenjeno splošni predstavitvi delovanja jader, nato pa se osredotočimo na nastavitve prednjega jadra.V drugem predavanju se bomo osredotočili na delovanje in nastavitve glavnega jadra.  Razlike med roll in full-batten jadri, vloga in upravljanje z vangom,  nastavitve škote, dvižnice, baze in zadnje pripone ter njihov vpliv na obliko jadra. Tretje predavanje je namenjeno razlagi delovanja ter nastavitvi spinnakerja in gennakerja.