KORISTNE INFORMACIJE

ZAVAROVANJE

Nič ni tako osvobajajoče kot jadranje. Ne samo, da si na počitnicah, ampak zraven tudi raziskuješ, doživljaš pustolovščine in še vedno ti ostane obilo časa za uživanje in sproščanje. Toda včasih se zgodi kaj resnega in nepredvidljivega. Vi ali kateri drug član posadke lahko zboli, morda zamudi let, naleti na slabo vreme ali vihar, draga oprema se poškoduje ali polomi … S potovalnim zavarovanjem se zaščitite pred stroški v takih primerih. Na voljo je več vrst zavarovanj:

  • zavarovanje odgovornosti skiperja
  • zavarovanje odpovedi potovanja in stroškov skrajšanja potovanja
  • kavcijsko zavarovanje
  • zdravstveno zavarovanje za potovanje v tujini
  • osebno nezgodno zavarovanje

Prosimo, pozorno raziščite, kakšne vrste zavarovanje je najprimernejše za vaše potrebe najema. Obstajajo številne spletne strani s primerjavo potovalnih zavarovanj, ki vam lahko pomagajo zožiti izbor in izbrati raven kritja, ki ga potrebujete. Dušni mir je vreden stroška zavarovanja glede na vsoto, ki jo lahko izgubite, če niste zavarovani.

OBLIKE IN MOŽNOSTI NAJEMOV

Preden se odpravite na jadranje, se morate odločiti, kakšne vrste najem najbolj ustreza vašim potrebam in znanju. Obstajajo tri vrste najema: brez posadke, s skiperjem in s celotno posadko. Vaša izbira je odvisna od vaših osebnih preferenc in jadralnega znanja. Da bo odločitev malo lažja, smo povzeli glavne značilnosti posameznih tipov najema.

  • Najem plovila brez posadke

Najem brez posadke pomeni, da dobite v najem samo plovilo.  Torej sami priskrbite  skiperja z ustrezno licenco. Skiper ste lahko tudi sami, v tem primeru  ob najemu preložite izpit za motorni čoln in VHF postajo.  Lastniki večjih, luksuznih plovil  običajno zahtevajo licenco za skiperja, dovoljenje, potrdilo ali kakšen drug dokument, ki dokazuje, da imate potrebna znanja za določeno vrsto plovila. Ta možnost vam prinaša popolno neodvisnost, saj si sami izbirate cilj in pot, prinaša pa odgovornost za plovilo.

  • Najem plovila s skiperjem

Če želite jadrati pa nihče od članov vaše ekipe nima licence za skiperja, je najem plovila z izkušenim skiperjem odlična izbira. Skiper bo skrbel za vaše plovilo, vašo varnost in vam tudi svetoval pri načrtu poti, vi pa se lahko sprostite in uživate v jadranju. Ta možnost vam ponuja izvrstno kombinacijo neodvisnega raziskovanja obale in otokov ter sproščenega uživanja, saj odgovornost plovila ni na vaših plečih.

  • Najem plovila s polno posadko

Ta možnost vam prinese  največ udobja in polno storitev, saj vas ne bo samo nekdo vodil po morju, temveč bo posadka skrbela tudi za vašo hrano, varnost, čiščenje in podobno. Kot bi bili na plavajočem hotelu, ki vsak dan ponuja povsem drugačen razgled!

KAJ VZETI S SEBOJ NA JADRANJE

Za poletna jadranja so dovolj osnovna športna oprema (dolge in krate športne hlače, majice, pulover, anorak), priporočljive s tudi rokavice, lahko so na primer kar kolesarske. Če že imate jadralsko obleko (hlače, jakno, rokavice,…), jo vzemite s sabo. Ključna je zaščita pred vetrom in dežjem ter dovolj rezervnih oblačil v primeru dežja, saj se vreme na morju lahko hitro spremeni. Obvezna oprema so seveda tudi kopalne, brisača in sončna krema, saj bomo v toplih dneh vedno našli tudi čas za kopanje, priporočljiva pa je tudi kapa ali klobuk za zaščito pred soncem.

SPANJE NA JADRNICI

Spanje na jadrnici je vključeno v ceno in sicer v kabinah z dvema ležiščema. Rjuhe in brisače vas bodo že čakale na barki! Uporabnikom je na razpolago tudi vsa infrastruktura, ki je na jadrnici (WC, kuhinja). Če ne želite spati na jadrnicah, vam lahko pomagamo z nasveti glede drugih oblik prenočišč v bližini (apartma, hotel…).

KUHANJE NA JADRNICI

Jadrnica zagotavlja celotno infrastrukturo za kuhanje. Na razpolago je kuhinja z vso potrebno opremo (krožniki, pribor, posoda,…), hladilnik in štedilnik ter (nepitno) tekočo vodo. Prinesete le svojo hrano in pijačo ter svoje najljubše recepte.  Za gobico in čistilo poskrbimo mi, vaša skrb pa je ohranjanje reda in čistoče preden se izkrcate iz plovila.  Kuhanje na jadrnici je lahko tudi odličen način, da si prihranite stroške na jadranju.