JADRALSKE DESTINACIJE

Hrvaška

Če bi radi najeli jadrnico ali katamaran v kombinaciji z naravo in pustolovščinami, je Hrvaška prav gotovo idealna destinacija za vaše počitnice na jahti! Prepustite se jadranju vzdolž pravljične obale, ki jo obliva čista turkizna voda, poležavajte na čudovitih plažah, raziskujte skrite zalivčke, občudujte očarljive ribiške vasice, odpočijte si v zgodovinskih marinah in uživajte v podeželju, polnem vinogradov in nasadov olivnih dreves. Nikar ne prezrite dodatnih prednosti, ki vam jih najem jadrnice na Hrvaškem ponuja: odkrivanje tipične kulinarike in odmaknjenih plaž ter ogromno časa za poležavanje na sončni palubi, kopanje v topli vodi in raziskovanje lokalne kulture. Hrvaška je popoln odsev sredozemskega duha izpred več stoletij. Zaradi bogate zgodovine lahko v Dalmaciji tako z morja kot s kopnega dostopate do treh območij svetovne dediščine po oceni Unesca: zgodovinsko mesto Trogir, 1700-letna Dioklecijanova palača v Splitu in svetovno znano mesto Dubrovnik. Jadrajte v Hrvaški in ne bo vam žal!

Med jadranjem v Hrvaški priporočamo ogled očarljivih mest:

Kornatski otoki/Narodni park

Vzdolž osrednjega dela hrvaške jadranske obale se razprostirajo Kornatski otoki. Kornate so zaradi izjemne naravne lepote, raznolike obale in ohranjenega morskega ekosistema leta 1980 razglasili za narodni park. Park obsega okrog 220 km2 in ga sestavlja 89 otokov, otočkov in grebenov. Narodni park Kornati je dobil ime po največjem otoku v skupini – Kornat. Zelenja je na otokih minimalno, zato so videti precej goli, kar pa narava nadoknadi z rastlinjem po skalovju. Voda je kristalno čista in pod gladino se skrivajo raznovrstni grebeni, lupinarji ter številne vrste rib. Kornati so pravi raj za jahtarje, potapljače in vse, ki uživajo v samoti nedotaknjenih lepot in veličastnosti narave. Na Kornatskih otokih je 20 restavracij, v katerih strežejo ribje specialitete. Na otočje lahko pridete s čolnom (lastnim ali najetim) ali pa z organiziranimi izleti, ki jih ponujajo turistične agencije. Več informacij dobite v Javni ustanovi Nacionalni park Kornati v Murterju. Park je približno sedem navtičnih milj oddaljen od otoka Murter.

Brač

Brač je tretji največji otok v Hrvaški in je najbolj znan po čudoviti plaži Zlatni rat v Bolu. Plažo že dolgo vključujejo v vsak članek, kjer naštevajo najlepše plaže sveta. Bol je bil nekoč naselbina vinogradnikov, ribičev in mornarjev, danes pa je v prvi vrsti turistično naselje. Ljudje so odkriti in pristni. Mestece je priljubljena destinacija izletniških ladij in jahtarjev ter ima poseben privez za jahte. Bol je privlačen turističen kraj, ki zna predstaviti svojo prepoznavno kulturno identiteto in posebnosti, ki obiskovalce navdušijo. Če je le mogoče, se med jadralnimi počitnicami ustavite tudi tam.

Hvar

Ko pomislimo na Hvar, se spomnimo na otok sonca, skrite zalivčke, sivko, vino, nasade olivnih dreves in starodavna mesta. Izglasovali so ga za enega od desetih najlepših otokov na svetu. Hvar slovi po dobrih vinih in svetovno priznanih vinogradih, ponuja pa še mnogo več. Postal je najbolj priljubljena destinacija za nočno življenje na Jadranu med dolgimi poletnimi meseci. Ko se dan prevesi v noč, se ljudje zbirajo v številnih kavarnah in na hotelskih terasah z živo glasbo. Ker je blizu številnih drugih znamenitosti, naj bo reden postanek na vsakem jadralnem izletu po Hrvaškem.

Otok Vis

Otok Vis je znan po jamah z edinstvenim mavričnim lesketanjem modre vode, zaradi katerega je vsak obisk nepozaben. Zvečer se lahko v okviru organiziranega izleta odpravite v Rocky’s, posebno restavracijo z vinogradom, kjer vsi, ki bi resnično radi doživeli Vis, najdejo pristno hrvaško kulinariko in vina v izobilju. Prav zato je med navdušenci jadranja zelo priljubljen.

Dubrovnik

Slavni Dubrovnik leži v srcu Evrope na jadranski obali Republike Hrvaške. Pokrajina Dubrovnik je najjužnejši del Hrvaške. Vsa pokrajina se ukvarja izključno s turizmom in velja za najbolj cenjen del Hrvaške, saj je že od leta 1979 na seznamu Unescove svetovne dediščine. Čudesa Dubrovnika privlačijo turiste z vsega sveta in nič čudnega ni, da je mesto dobilo vzdevek Biser Jadrana. Posebnosti mesta so popolnoma ohranjeno kamnito obrambno obzidje z mogočnimi utrdbami in stolpi, značilne baročne hiše z rdečimi strehami in številne gotsko-renesančne palače. Dubrovnik poleg edinstvene arhitekture krasita tudi kristalno čisto morje in čudovito okoliško podeželje, zaradi česar je idealen za počitnice in ogledovanje znamenitosti.

OSTALO SREDOZEMLJE – ITALIJA IN GRČIJA

Sredozemlje ponuja neskončne možnosti jadranja. Sprostite se v turkiznen morju, na peščenih plažah, okušajte lokalno hrano. Uživajte v vasicah z mediteranskim pridihom. Poleg Hrvaške sta najbolj atraktivni sredozemske destinaciji Italija in Grčija.

SKANDINAVIJA

Skandinavija ponuja povsem drugačno jadranje. Čudovita obala je posuta z arhipelagi, neokrnjeno naravo, čistimi plažami, samotnimi otočki in obalnimi ribiškimi vasicami. Je pa seveda vreme v tem predelu precej hladnejše, tako, da se na jadranje dobro pripravite.

AVSTRALIJA

Domovina orjaških puščav, tropskih deževnih gozdov, impresivnih pogorij in več kot sedem tisoč nedotaknjenih plaž. Vse to naredi Avstralijo priljubljeno ne samo pri ljubiteljih narave, ampak tudi pri strastnih jadralcih, ki se iz celega sveta odpravijo jadrati prav v Avstralijo.

TROPSKE DESTINACIJE

Peščeno beli otočki, pisane ribe, najbolj modre lagune in vedno perfektno poletno vreme – to so kraj, kjer nastajajo predstave o raju!  Priporočamo za vse, ki želite jadrati tudi izven klasične sezone pa mraz ni vaš prijatelj.